«

»

márc 27

M-Disc – A kőbe vésett adat

M-DiscHosszú ideje már annak, hogy dokumentumaink, fényképeink, emlékeink digitális formában vannak jelen mindennapjainkban. Ezen anyagaink egyre több helyet foglalnak el merevlemezeinken, az „okos” készülékek, digitális fényképezők pedig csak úgy ontják magukból a tartalmakat. A kérdés sokszor felvetődik, hogy mennyire vannak biztonságban adataink, mennyire lesznek tartósak az adathordozóink, mennyire tudhatjuk biztonságban digitális értékeinket. Persze a csapból is a „készítsünk biztonsági másolatot” szöveg folyik, jól tudjuk többnyire mi magunk is, sokszor mégsem tesszük meg a szükséges lépéseket, de ha igazán belegondolunk, valamennyire a lehetőségeink is korlátozottak.

Egy régi, fekete-fehér papírkép 70-80 év után kicsit megsárgulva, de azért csak előkerül a fiók mélyéről. Vajon mit várhatunk a jelen kor digitális adathordozóitól? Bár a merevlemezek kapacitása folyamatosan nő, ezzel egy probléma esetén a veszteség is sokkal számottevőbb lehet. A HDD-k érzékenyek a környezeti hatásokra, mozgó alkatrészek is potenciális hibaforrást rejtenek magukban. Olcsóbb optikai lemezeinkről (CD, DVD, BD) pedig örüljünk, ha 10+ évig visszaolvashatók tartalmaink. Mostanság a „cloud” (felhő) adattárolás a menő, fénykorát is éli, viszont azt sem tudhatjuk, hol lesznek (lesznek?) ezek a szolgáltatások, és szolgáltatók 10-20 év múlva. Egy DropBox vagy egy SkyDrive nem valószínű, hogy csak úgy eltűnne egyik napról a másikra.. Kis (alapvető emberi) figyelmetlenség mellett sosem tudhatjuk, mikor „sértjük meg” akaratlan a TOS/AUP (felhasználási feltételek) valamelyik pontját –szerintük- túl nagy méretű, vagy éppen nagyobb forgalmat generáló állományainkkal. Az sem biztos, hogy minden személyes tartalmunkat feltétlen egy „nagyvállalat” gondjaira szeretnénk bízni. Vannak megoldások a problémára? Az M-Disc talán egy ígéretes jelentkező ennek az űrnek a feltöltésére.

 

Milleniata: M-Disc

M-Disc szembőlNem túlzottan új dologról van szó, mégis sokan vannak szerintem, akik nem hallottak még a Millenniata cég M-Disc (Millenial Disc) termékéről. A lemez első ránézésre egy hagyományos DVD korongnak tűnhet, ám a gyártó meglepő módon 1000 éves „biztonságot” ígér. A hagyományos optikai lemezek esetén az adatokat egy szerves réteg hordozza, amely aktívabban ki van téve a környezeti, külső hatásoknak. A fellelhető információk alapján ezzel ellentétesen, az M-Discnél az adatokat egy „szervetlen” réteg hordozza (innét is van a „kő” hasonlat). A megoldás nagy előnye, hogy az M-Disceket a már meglevő optikai meghajtók közül a legtöbb gond nélkül olvassa, a lemezek írásához van csak szükség másik (új) eszközre. (Hogy annyira mégse legyen könnyű a helyzetünk). Meglepő módon, az M-disc írására is képes „DVD írók” földi halandók számára is elérhető áron mozognak, a kezdeti Blu-ray meghajtók és írók áraihoz képest. Az LG íróinak viszonylag nagy hányada támogatja is a formátumot. Pl: LG GH24NS95, ára pedig jelenleg 5ezer forint környékén mozog. A lemez ára viszont magasan felülmúlja a „néhány forintos” olcsó DVD-k árát. Kis keresgélés után meglepő módon, hamarabb rálelhetünk az M-Disc kompatibilis írókra, mint az írható korongokra. Hozzáfűzném a webshopok LG GH24NS95termékleírásai a legtöbb esetben egyáltalán nem számolnak be hogy az adott lemezégető M-Disc formátum írására is képes, ezért hát Google, mint -majdnem mindig- most is a barátunk. Esélyes, hogy a lemezárak, és “hiány” mellett ez az egyik oka, hogy nem terjedt el annyira (még) ez a formátum. Jelenleg a 25GB-os Blu-Ray változatát 14.97$ -ért (3400Ft) osztogatja csomagban a gyártó saját honlapján (3db/csomag), a DVD kapacitással és formátummal megegyező pack (20db/csomag) pedig 57.99$ (13ezer huf). Hogy valójában mennyire tartós? A hagyományos DVD/CD párosnál biztosan jobb választás, de hogy tényleg beváltja-e az ígéretét? Talán ezer év múlva majd kiderül.. 🙂

Megoldást jelent ez a felvetett problémára?
Úgy hiszem, (hosszútávon) nem. Az optikai lemezeket amúgy is nagyon sokan mellőzik már egy ideje a HDD-k kapacitásának növekedése óta.

Megéri, van értelme?
Igazán fontos adataink, emlékeink számára (legyen az egy esküvői videó, Nagyszüleink digitalizált fénylépei, dokumentumok), vagy kisebb cégek számára hivatalos iratok archiválására azt hiszem valóban van létjogosultsága, ideális lehet a használata, a (néhány) ezer forintos lemezár mellett is.

Külső hivatkozások:
A gyártó hivatalos honlapja: http://www.mdisc.com
M-Disc a Wikipédián: http://en.wikipedia.org/wiki/M-DISC
LG GH24NS95: http://www.lg.com/us/data-storage/lg-GH24NS95

 

M-Disc logo

M-Disc – Write Once & Read forever

Vélemény, hozzászólás?