«

»

szept 04

Informatikai múzeum Szegeden

Magyarország legnagyobb számítástechnikai múzeuma
(avagy a kocka paradicsom..)

Szegedi informatikai gyűjtemény

Hazánkban számtalan múzeum és emlékhely van, de viszonylag nagyon keveset szenteltek ezek közül az elektronikának, még kevesebbet konkrétan az informatika történetének és fejlődésének. A technika rohamléptekkel fejlődik, sokszor nehéz lépést tartani az újdonságokkal. Néhány (tíz) év múltán vajon ki fog emlékezni majd a ma éppen “trendinek” számító kütyük többségére?

Moore törvény: Az integrált áramkörök összetettsége kb 18 havonta megduplázódik. [Wikipedia]

Magyarország legnagyobb informatikai tárgyi gyűjteménye, – egy kissé eldugott helyen – Szegeden egy régi laktanya épületben kapott helyet. 2400m² -en, több mint 10ezer kiállított egység, 166-180 tonnányi berendezés (2005-ös becsült adat) tekinthető meg a számítástechnika őskorától egészen a közelmúltig. A gyűjtemény külön foglalkozik a telekommunikációs szektorral, figyelmet szentel az őrzött hardver eszközökhöz köthető dokumentumoknak, iratanyagnak és szoftver-termékeknek is. Nem utolsó sorban pedig igyekeznek kiemelni és megőrizni a hazai fejlesztésű és gyártású eszközök örökségét.

Néhány – külön kiemelésre érdemes – érdekesség a felhozatalból:
Megtekinthető élőben többek között az.. Ural II, Razdan 3, Minszk 22, a “szegedi logikai gép”, a híres szegedi katicabogár (kibernetikus gép, az első magyar műállat), a Videoton(!) és az IBM korai gyöngyszemei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az URAL 2-t 1959-ben a Szovjetunióban fejlesztették ki ls gyártották. Összesen 139 példányt gyártottak belőle 1959-1964 között. Elektroncsöves gép. Fénykép ITT. Azért mi sem voltunk elveszve.. Videoton R-10 Computer – Fénykép ITT.

A fényképekkel egy egész galériát megtölthetnék, de.. akit egy kicsit is érdekeli az informatika története, mérföldkövei, netalán ilyesmivel is foglalkozik annak mindenképpen érdemes felkeresnie egyszer ezt az “eldugott kocka paradicsomot”. Ha komolyan érdekel minket a dolog, bátran rászánhatunk egy egész napot. Ritkán találkozik az ember akkora elhivatottsággal mint amivel ezt a projektet életben és mozgásban tartják néhányan, valóban szívvel-lélekkel. Sajnálatos, hogy a gyűjteménynek csak nehézségek árán sikerült kivívnia magának a hivatalos múzeumi besorolást.

Hol? Mikor? Hogyan lehet megtekinteni?
Megtekintése előzetes telefonos egyeztetés után lehetséges. A múzeum hivatalos honlapján minden ezzel kapcsolatos kérdésre válasz kapható.
Hivatalos honlap: http://www.infmuz.hu

 

1 ping

Vélemény, hozzászólás?