«

»

máj 23

Archiváljuk az internetet

Internet Archie - Archiváljuk az internetet!

Internet Archie – Archiváljuk az internetet!

A cím kicsit vicces és komolytalan, pedig mégsem áll annyira távol az elképzelés a valóságtól, mint amennyire első olvasatra tűnhet. Felgyorsult világunkban -sajnos- egyre kevesebb a stabil, fix pont.. miért éppen az internettel, és a hálózaton elérhető tartalmakkal lenne ez másként. Sőt, mi több.. ha valamire, hát az internetes tartalmakra vonatkozik csak igazán a ‘folyamatos változás’, és elavulás fogalma. Írott anyagainknak ott a könyvtár, és a levéltár, de mi lesz digitális értékeinkkel? Némely dolgot jó lenne megőriznünk, másokat kevésbé. Időnként az is megesik, hogy olyan anyagra lenne szükségünk, melyre részben még emlékszünk, (dereng, hogy valahol létezett ilyen) de rég nem érhető már el.

Időnként jó lenne visszanézni egy-egy anyagot, mely rég nem érhető már el (mert mondjuk megszűnt a honlap, szolgáltatás) de szükségünk lenne rá, vagy csupán nosztalgiázni szeretnénk egy kicsit.. érdekes lehet folyamatában követni egy rég üzemelő, ismert honlap (pl: Origo hírportál) fejlődését, átalakulását, visszamenve szinte a kezdetekig. Vajon mennyit változtak elvárásaink az internetes tartalmakkal kapcsolatban?


Menjünk vissza az időbe..

Internet Archive – WayBack Machine

Internet Archive - WayBack MachineNos az elképzelés annyira nem számít extrémnek, hogy már régóta létezik is egy ilyen megoldás, mégpedig a WayBack Machine. A szolgáltatás rendszeresen indexeli, gyakorlatilag “lemásolja”, a népszerű internetes honlapokat és bárki számára elérhetővé, kutathatóvá is teszi a korábbi verziójukat. Egy kereső segítségével konkrét internetes címekre (domain nevekre) kereshetünk rá, és amennyiben az adott lapot tartalmazza az adatbázisuk, már kezdhetjük is a barangolást a digitális levéltárban. Az archivált honlapokat naptár szerű elrendezésben kapjuk meg (kiemelve a naptárban azok a napok, amikor is az inexelő robot ott járt, és a “gyűjtemény” rendelkezik az adott időszakra másolattal). A WayBack Machine segítségével lényegében dátum szerint rendszerezve a weblapok korábbi állapotaihoz kapunk visszamenőlegesen hozzáférést.

Kutakodjunk a gépezetben..

A WayBack Machine jelenleg 411 billó archivált weblapot tárol, és enged közéjük betegintést. Ezt a webes időgépet az 1996-ban alapított amerikai Internet Archive, non-profit módon üzemelteti, és egyike számos digitális értékmentő, és publikáló projektjének. Az Internet Archive (archive.org) a teljesség igénye nélkül foglalkozik még számos digitális tartalom ággal, mint például: digitalizált könyvek, hang, videó anyagok, de még régi (muzeális) szoftver termékek sokaságához is biztosít hozzáférést. Céljuk pedig nem más, mint maradandó hozzáférést biztosítani az imént említett digitális történelmi gyűjteményekhez.


Ahol petabájtokban számolnak..
De mennyit is “nyomhat” ez a végtelennek tűnő, és ráadásul folyamatosan növekvő adatmennyiség? A válasz egyszerű. Sokat. Adattároló szervereiket “egyszerűséggel”, csak PetaBoxnak nevezik. Hivatalos honlapjuk szerint 650 TeraByte adatot tárolnak rackenként legújabb generációs eszközeiken. További részletek a PetaBox felépítési, és teljesítmény adatairól ITT találhatunk.
Internet Archive: PetaBox Internet Archive: PetaBox

Vélemény, hozzászólás?