«

»

jan 08

Szigorodik a nemzetközi domain nevek adminisztrációja

Kiket érint? Mindenkit akinek van, vagy lesz nemzetközi domain neve..

ICANN logoA nemzetközi domain nevek (.com .net .org .info .biz .name) adminisztrációjával és kezelésével kapcsolatban 2014. január 1.-től komolyabb változásokat vezet(ett) be a tartományokat kezelő amerikai székhelyű szervezet, az ICANN.

Az internetes nevek és tulajdonosuk (adminisztrátoruk vagy kezelőjük) általános adatai elérhető és lekérhető egy pubilus adatbázisból. Ezen adatok a domain nevek úgynevezett “whois rekordjában” vannak összegyűjtve. A ‘whois rekord” többek között tartalmazza a név regisztrációjának időtartamát, lejáratának (megújítási) dátumát, tulajdonosának nevét, címét, adatait. Ezek bármely nemzetközi internetes név esetén publikusak, bárki által lekérdezhetők. Ez egy alapvető igény, hiszen technikai, jogi problémák esetén a nevek kezelőit valamilyen úton el kell tudni érni, szükséges lehet velük kapcsolatba lépni, másrészt pedig valahová (magánszemély vagy szervezet) kötni is kell tudni őket.

Noha az adatokhoz való hozzáférés, illetve a whois adatbázisból kinyert adatok felhaszálási területei erősen korlátozva vannak (például a már említett: jogi, technikai problémák esetére), nem nehéz kitalálni a visszaélések lehetőségének változatos formáit (pl: SPAM, reklám, DM(=közvetlen üzletszerzés) stb). Persze azt is tudjuk, hogy amivel vissza lehet élni, azzal -vannak akik- vissza is élnek (legyen az bármennyire jogszerűtlen és etikátlan is). Egy valós problémálra általában gyorsan megoldások is születnek. A legtöbb (nevesebb) regisztrátor biztosít, -persze extra díj ellenében- úgynevezett “whois privacy” (Whois Adatvédelem) szolgáltatást, amikor is a valós tulajdonos adatai helyett páldául a regisztrátor cég adatai kerülnek az adatbázisba. Persze olyan eset is van, hogy szándékosan valótlan adatokat közölnek a “tulajdonosok(?)” a regisztrátorral, hasonló okokból. Egy domain név regisztrációjának alapvető feltétele a regisztrációs szabályzat (ICANN) elfogadása és betartása, ennek pedig része a valós és naprakész adatok közlése is, változás esetén pedig az aktualizálása. Ezzel viszont egyértelműen nem (teljesen) ütközik a már említett bevett szokás, hogy a regisztrátorok a saját adataikat használják, a “valós tulajdonos” pedig csak “felhasználó” legyen, hiszen a közölt adatok ebben az esetben is valósak.

Vélhetően többek között ezt a gyakorlatot elégelte meg a nemzetközi kezelő. Az ICANN meglehetősen hosszú ideje harcot vív, küzd azért, hogy a domain nevekhez valós adatokat közöljenek, és naprakészen is tartsák őket. Valószínüleg ezen okokból kifolyólag születtek meg az év elejétől életbelépő változások.


A változások
:

1.) Ellenőrzés céljából:

  • Új domain név regisztrációjakor,
  • adatmódosításkor (a whois rekord, kapcsolattartó adatainak bárminemű módósításakor),
  • a domain név meghosszabbításakor,
  • tulajdonosváltáskor,

emailt küld a kezelő egy hivatkozással a korábban megadott, -whois rekordban is szereplő- email címre, és kérik az adatok és művelet megerősítésének jóváhagyását. Amennyiben ez nem történik meg 15 napon belül, az érintett domain nevet felfüggesztik.

2.) Az előbbihez hasonlóan a regisztráció időtartama alatt a regisztrátor bármikor kérheti a domain kapcsolattartó adatainak naprakészségének igazolását emailben. Amennyiben nem reagálunk rá 15 napon belül, szintén felfüggesztésre kerül a név.

Tömören: Gyakorlatilag szinte minden módosítást, változtatást email megerősítéséhez, az adatok, de leginkább az email cím validálásához kötik.

Ha a korábban megadott email cím nem funkciónál megfelelően, – pl: valótlan, idő közben megszűnt, nem férünk hozzá, netalán nem a sajátunk, hanem a regisztrátorunk címe, stb – ezáltal lehetetlenné válik az adatok email útján történő megerősítése, ez legrosszabb esetben a domain név elvesztésével is járhat.


Kapcsolódó hivatkozások
:
– Domain Whois adatok lekérése az adatbázis(ok)ból: http://www.who.is
– Az ICANN témával kapcsolatos hivatalos portálja: http://whois.icann.org

Vélemény, hozzászólás?